Přeskočit na obsah
STORY OF SORRY

NA POČÁTKU BYLO SVĚTLO…

Paprsky slunce odhalovaly barevnou paletu zahrady za domem a vůně květin se mísila s vůní trávy a listí. Tvary, textury, aroma, barevné přechody… Co stojí za těmito zázraky, které tak dráždí naše smysly? Jak spolu jednotlivé vjemy souvisí?
Šárka se už od mala nechala unášet svou intuicí, hrála si, experimentovala a rozvíjela své senzorické schopnosti. Co kdyby se jednoho dne stala třeba chemičkou? Kdo jiný než chemik by přeci mohl odhalit, co se skrývá za těmi záhadnými přírodními zákonitostmi!

01
STORY OF SORRY

BEZ PRÁCE NEJSOU… MRKVÁČE?

Jak už tomu v životě bývá, láska k objevování provedla Šárku řadou zdánlivě nesouvisejících příběhů. Potravinářství, univerzita, organická chemie, gastronomie. No, na co si jen vzpomenete. Šárčiny vášně se však mohly plně rozvinout a propojit až při pracovních zkušenostech v předních gastronomických podnicích (například pro brňáky dobře známé Borgo Agnese). Pozice cukrářky v profesionální kuchyni znamenala jediné – stres? No, to taky. Ale hlavně spoustu možností, jak experimentovat s netradičními surovinami v prostředí plném zručných lidí. Ráno, přes den, po večerech…

02
STORY OF SORRY

PRAVIDLO ZLATÉHO ŘEZU

Čím náročnější práce byla, tím víc Šárka profesně rostla. Její výrobky se rozplývaly na jazyku a sen o cukrařině dostával jasnější kontury. Věděla však, že ji chce dělat jinak: pořádně, z pravých surovin, bez polotovarů a s fantazií dalece překračující stojaté vody cukráren s pohřebišti indiánků s obskurními rakvičkami. Jediný způsob, jak to ukázat světu, bylo udělat definitivní řez za dosavadní kariérou – založit si vlastní podnik.
Pro svou nekonvenční cukrárnu si našla místo nedaleko brněnského Mendlova náměstí známé pro svůj jazzový bar – Dům u kouřícího králíka.
A tak vzniklo „Sorry, pečeme jinak“, které s sebou velmi záhy strhlo lavinu…

03
STORY OF SORRY

I LOVE YOU VERY MECH!

O dortech ze „Sorrýčka“ se začlo velmi záhy mluvit. Ti konzervativnější těžko snášeli, že jim někdo do sladkého sype popel, škvarky, houby nebo dokonce cvrčky! Dobrodružnější povahy se naopak těšily na každou další nepřístojnost. Šárčiny dorty byly najednou všude – od článků v časopisech až po televizní reality show. A mediální zájem umožnil zazářit naší hvězdě největší – ano, správně! Mechový dort spatřil poprvé světlo světa v naší cukrárně v roce 2017 a dnes zdobí kuchařky i sociální sítě po celém světě. Až se vás budou příště ptát, čím Brno přispělo světu, odpověď je jasná: funkcionalismus, motorky, hrášek a mech!

04
STORY OF SORRY

O CHLUP LEPŠÍ SORRÝČKO

Jeden by možná řekl, že jsme dosáhli toho, s čím jsme do tohoto nejistého podniku na počátku šli, nemyslíte? Jenže, naši milí, o tom to celé nakonec vůbec nebylo. Sorry, pečeme jinak je příběh o tom, jak nepřestat být kreativní; o tom, že se lze neustále posouvat a bavit tím, co děláme a to navzdory všemu, co stojí v cestě.
Je to příběh o tom, že chceme být vždy O chlup lepší verzí sama sebe a dívat se pořád na svět pohledem dítěte – za horizonty, kam by paradoxně leckterý dospělý vůbec nedohlédl. Cirkus nekončí, přátelé! Jedeme dál a budeme rádi, když s námi budete tuto nevyzpytatelnou jízdu sdílet i nadále.

05

UŽ SE K VÁM DONESLO, ŽE…

MECHOVÝ DORT SVĚTU
ÚPLNĚ POPRVÉ PŘEDSTAVILA
NAŠE ŠÁRKA?

2023
„Cukrářka Šárka Divácká, která peče jinak: V kariéře jí paradoxně pomohla vzácná nemoc, která ji upoutala na lůžko“
2021
Mechový dort z brněnské cukrárny Sorry – pečeme jinak spustil v Česku pečicí lavinu
2022
Dobré ráno – ČOKOLÁDOVÁ FANTAZIE
2022
Cukrářka Šárka Divácká dává do dortů olivy, škvarky i cvrčky
2017
Magický dort: Jak vznikají cukrářská díla s velkou duší
2022
Dorty jako umění: Brněnská cukrářka se nebojí nekonvenčních ingrediencí
2021
ŠÁRKA DIVÁCKÁ: KOMBINACE KMÍN-BANÁN PRO DEZERT ZNÍ KRÁSNĚ
2020
Mech zdobený cvrčky nebo dort s majonézou. Šárka Divácká peče jinak
2021
Nechtěla jsem nikoho kopírovat, ale hrát si, říká Šárka Divácká, která peče dorty jinak
2022
Jedinečnost v každém kousku dortu: Čím cukrářka šokuje zákazníky?
2017
NOVÁ CUKRÁRNA V BRNĚ – SORRY, PEČEME JINAK! NEJDE NEMILOVAT 😉
2020
Gastromapa Lukáše Hejlíka – Sorry, pečeme jinak – Šárka Divácká

CO JE U NÁS NOVÉHO?

Sledujte náš instagramový účet @sorrypecemejinak pro nejaktuálnější info

VAŠE ČASTÉ DOTAZY

A naše stále stejné odpovědi 🙂

Budete se divit, ale jen ze samých dobrých surovin ☺ Slovíčka jako lokálnost, poctivost, čerstvost, řemeslnost apod. jsou poslední dobu tak moc skloňovaná, až se člověk musí divit, z čeho že se vlastně před pár lety vařilo a peklo. Nuž, nevíme, ale my prostě pečeme tak, aby to chutnalo nám samotným a z takových surovin, ze kterých bychom dělaly dort i pro vlastní rodinu. A to je například belgická čokoláda, pravé máslo, živočišná smetana atd.
No a pak také často velmi rády používáme bláznivé suroviny. A Jelikož máme obrovskou třípatrovou troubu a do každého patra se vejde 16 dortových forem, tak zvládáme péct každý den čerstvé dortíky.

To se vezme mnoho a mnoho litrů živočišné smetany, kterou nám dováží přímo z mlékárny a jde se na věc.
Nejdříve smetanu zahřejeme. Pak přidáme kulturu, vápník a syřidlo a bakterie se začnou množit.
Sýr pak zraje při určité teplotě do druhého dne. Pak se přecedí přes plátno, zatíží a nechá odkapávat do požadované hustoty. Někdy ho můžeme zatížit až třiceti, někdy čtyřiceti i padesáti kily, podle velikosti síta. Takový sýr, aniž přidáme jakýkoliv konzervant, vydrží i týden.

DŮLEŽITÉ: pokud k nám míříte poprvé a nevíte jak to u nás funguje, slyšte:
Boty si před vstupem čistit nemusíte, ale poprosíme vás, abyste si po vstupu hned nesedali, nýbrž vyběhli pět schodků a nakoukli k nám do vitríny. Vybírejte očima, vitrínu nemusíte osahávat, je to stejně jen sklo a k dortům se nedostanete ☺ Po pečlivém vybrání příslušného kousku dortu (chápeme, že to při takovém počtu různých druhů není jednoduché a tak si klidně dejte na čas) toto nahlaste obsluze za barem, která vaši objednávku přijme a vyzve vás, ať se posadíte, a objednávku v „cuku letu“ přinese ke stolečku. Berte to, že doba „cuku letu“ závisí na počtu lidí, kteří přišli před vámi. Konec hlášení.

1) Ujasnit si datum, na kdy dort potřebujete.
2) Ujasnit si počet osob a rozpočet, který máte na váš svatební dort.
3) Přečtěte si naše svatební PDF, kde se dozvíte vše podstatné
4) Více informací zde
5) Příchutě dortů jsou vždy o individuální domluvě. Vždy však dostanete maximálně vláčný korpus, se spoustou krému z našeho domácího Sorry sýru nebo belgické čokolády, ovoce, s všemožnými bláznivými kombinacemi, které vás nebo nás napadnou.